Meer Stemmig Gent op zaterdag 30 juni

      Reacties uitgeschakeld voor Meer Stemmig Gent op zaterdag 30 juni

Cinquecento

Zaterdag 30 juni [15u30] – Machariuskerk

Luik, alias ‘la cité ardente’, de vurige stad. In de middeleeuwen was ze vooral vurig in de devotie, met haar vele kapittelkerken en een kathedraal, gewijd aan de martelaar Lambertus. ‘Magna vox’, ‘met verheven stem’, een gezang ter ere van Lambertus, werd een muzikaal symbool voor de stad. Ook muzikaal bleef het vuur branden, in de 14de eeuw bij Johannes Ciconia, als pionier van ettelijke generaties zeer getalenteerde componisten, zoals Johannes Brassart (begin 15de eeuw) of Matteo Romero (17de). Tussen hen in vinden we Jean Guyot de Châtelet, alias Johannes Castiletti. Cinquecento bouwde een fascinerend en meeslepend programma rond deze man, die het in Wenen bracht tot kapelmeester van keizer Maximilian II. Onbekende parels van grote schoonheid. Breng uw beste oren mee.

Obrecht in Gent!

Sancto Martino door Psallentes & Hendrik Vanden Abeele

Als we van één renaissancecomponist echt precies weten hoe hij er uitzag, dan wel Jacob Obrecht. Een meesterlijk portret van Hans Memling bleef bewaard. Geen knapperd, maar wel een man met uitstraling, rustig en zeker van zichzelf. Niet onterecht, als je Obrechts Missa de Sancto Martino beluistert en de partituur leest. Als ruggengraat van deze mis gebruikte Obrecht niet minder dan negen gregoriaanse gezangen uit het officie voor Martinus van Tours. En sterk staaltje, en niet enkel op perkament! Concert op zaterdag 30 juni om 17u30.

Andere festivalconcerten

Dit jaar geven we de festivaldag opnieuw een feestelijke opmaat met een openingsconcert op vrijdagavond 29 juni door het vermaarde TIBURTINA ENSEMBLE en Barbora Kabatková (met medewerking van contratenor Alex Potter).

Op zaterdag 30 juni kan u om 20u huisensemble EL GRILLO en Inge Bollaert aan het werk zien. In een megabezetting waagt het ensemble zich aan Thomas Tallis duizelingwekkende 40-stemmige motet Spem in alium.

Afsluiten doen we dit jaar met een intiem concert om 22u door SERVIR ANTICO, ensemble rond de Chileense organiste Catalina Vicens. Zij wordt bijgestaan door niemand minder dan sopraan Hana Blaziková en bariton Marc Mauillon.