Het koor

Het Gentse gemengde koor Cantandum werd opgericht op 6 april 2017. Een twintigtal zangers met heel wat koorervaring, onder andere vanuit het befaamde koor Cantabile-Gent, neemt de betekenis van ‘Cantandum’ (er moet gezóngen worden) heel letterlijk.

In een vriendschappelijke sfeer repeteren ze elke donderdagavond in de Spaanse Gouverneurswoning (tegenover de Machariuskerk) onder de enthousiaste leiding van Geert Soenen. Uniek is dat Cantandum bestaat uit een kerngroep van een twintigtal leden die uitgebreid kan worden naargelang van de nodige bezetting per project.

Cantandum wil meer zijn dan zo maar een koor; daarom wordt elk jaar in het najaar een heus koorweekend georganiseerd gekoppeld aan een heus Ceciliafeest, zodat ook de groepsgeest bevorderd wordt!

In 2018 werd Cantandum door de stad Gent opgenomen als ‘erkende vereniging’ en werd het koor lid van de koorfederatie Koor&Stem Oost-Vlaanderen.

Sinds zijn ontstaan heeft Cantandum tot op heden maar liefst twaalf optredens ten beste gegeven. In januari 2018 luidde Cantandum het nieuwe jaar in met twee fel gesmaakte nieuwjaarsconcerten, een in eigen beheer en een voor de vzw Geuzenhoek in Horebeke, onder de titel NIEUW! Nieuwjaar In Een Uitzonderlijke Wereld! Het koor bracht een staalkaart van religieuze en profane werken, evenals hedendaagse arrangementen, van o.a. Bernstein, Poulenc, Rossini, Mendelssohn, Rutter en Willy Soenen. Marc Masson verzorgde de pianopartijen en Mieke Dhondt zong de sopraansolo’s.

Tijdens de Gentse Feesten 2018 werkte Cantandum, naar aanleiding van het 30ste International Puppetbuskersfestival georganiseerd door het Europees Figurentheatercentrum, met overweldigend succes mee aan de creatie van Djiezes!, een bewerking van het evangelie volgens Marcus in het Gents van de hand van Jan De Vuyst. Freddy Claeys zorgde voor een versie voor poppen- en figurentheater en regisseerde. Djiezes! werd uitgevoerd door het gelegenheidsensemble ’t Spelleke van Tuupetegoare. Volksmuzikanten en Cantandum doorspekten het geheel met onder andere voor de gelegenheid bewerkte volksliederen. Djiezes! werd maar liefst vier keer uitgevoerd in de protestantse kerk aan de Brabantdam.

In december 2018 sloeg Cantandum de handen in elkaar met het koor Fa.Si.Nant uit Drongen-Baarle om, samen met de solisten Nathalie Matthys (sopraan) en Mario Sandrie (tenor) en het Student Jazz Orchestra Brussels (een 20-koppige big band), een knaller van een kerstconcert te geven. Swinging X-mas was een feit! Hierbij swingde vooral A Christmas Cantata van de Zweedse hedendaagse componist Nils Lindberg heerlijk de pan uit.

Nadien bracht Cantandum hetzelfde, zij het licht aangepaste, programma in Munte, op uitnodiging van de nieuw opgerichte vzw UitMUNTEnd. Zaterdag 6 april 2019 – dag op dag twee jaar na zijn ontstaan – hernamen Cantandum en het Europees Figurentheatercentrum de productie Djiezes!, deze keer voor de Gentse SintMichielsbeweging in de Begijnhofkerk O.-L.-V. Ter Hoyen in Gent.

In november 2019 ging Cantandum in zee met het koor Pro Musica uit Geraardsbergen en het nieuw opgerichte symfonisch orkest Ghent Symphony Orchestra o.l.v. Geert Soenen om drie uitvoeringen (in Avelgem, Gent en Geraardsbergen) te brengen waarin het Requiem van John Rutter (°1945) centraal stond. In Gent kreeg het concert de titel In Paradisum.

In 2020 en 2021 moest Cantandum door de wereldwijde pandemie noodgedwongen zijn activiteiten op een laag pitje zetten en werden er bijgevolg geen concerten gegeven.

2022 was een feestjaar voor Cantandum: het koor bestond dan 5 jaar! Het eerste concert heette JaarRing en was een sfeervol en wervelend concertje met veelkleurige werkjes omtrent de vier seizoenen. Het werd in eigen beheer gebracht op 26 en 27 maart in De Zulle in Wondelgem.

In 2023 brachten we Alexander’s Feast ten berde.

En in 2024? We starten alvast in het voorjaar met Caleidoscoop, met zowel ouder werk uit het repertoire als een aantal nieuwe stukken.